Miksi auton akku tyhjenee?

12 toukokuun, 2022
Posted in Autonhoito
12 toukokuun, 2022 hafix

Miksi auton akku tyhjenee?

Auton akun tyhjeneminen on ärsyttävä vaiva, mutta sen voi myös välttää. Jotta tyhjeneminen voitaisiin ehkäistä, on ensin tiedettävä, mistä se johtuu. Listasimme yleisimmät vaivat, jotka voivat johtaa autosi akun tyhjenemiseen.

Jätit valot päälle

Jos auton akkusi tyhjenee jatkuvasti, ensimmäiseksi on syytä tarkistaa valot. Monissa uudemmissa ajoneuvoissa on ajovalot, jotka on suunniteltu sammumaan tietyn ajan kuluttua. Jos autossasi ei ole tätä ominaisuutta, ajovalot saattavat jäädä päälle, kunnes joko sammutat ne tai kunnes auton akku on täysin tyhjä. Tarkista myös, että sisävalot on sammutettu ja kaikki ovet sekä hansikaslokero ovat täysin kiinni.

Löysät tai syöpyneet akun liitännät

Akkuusi liitetyt positiiviset ja negatiiviset navat voivat joskus ajan mittaan irrota. Nämä liittimet voivat myös syöpyä. Jos liittimet löystyvät tai ruostuvat, auton käynnistäminen voi olla vaikeaa, koska akku ei pysty välittämään virtaa kunnolla. Akku voi jopa sammua ajon aikana tai vahingoittaa ajoneuvon elektroniikkakomponentteja. Voit ehkäistä korroosioon liittyviä ongelmia puhdistamalla autosi akun napoja säännöllisesti.

Ulkona on erittäin kuuma tai kylmä

Jäätävä talvisää ja kuumat kesäpäivät voivat aiheuttaa ongelmia ajoneuvosi akulle. Uudemmat akut kestävät yleensä paremmin äärimmäisiä vuodenaikojen lämpötiloja, mutta jos akkusi on vanha, voimakas kylmyys tai kuumuus voi heikentää sen suorituskykyä tai jopa aiheuttaa sen täydellisen tyhjentymisen.

Akku ei lataudu ajon aikana

Jos autosi latausgeneraattori eli laturi ei toimi oikein, se ei pysty lataamaan akkuasi tehokkaasti, mikä voi vaikeuttaa auton käynnistämistä, vaikka olisit juuri tullut ajosta. Jos autosi ei siis enää käynnisty ajon jälkeen, on mahdollista, että vika on laturissa.

Pätkäajo

Moottorin käynnistäminen vie valtavasti virtaa akustasi, mutta kuten aiemmin mainittiin, latausgeneraattori lataa akkua moottorin käydessä. Jos kuitenkin ajat usein lyhyitä ajoja, laturilla ei ehkä ole tarpeeksi aikaa ladata akkua kunnolla pysähdysten välillä – varsinkin jos sinulla on vanhempi akku. Pitkällä aikavälillä usein toistuvat lyhyet matkat voivat lyhentää auton akun käyttöikää.

Vanha akku

Mikään ei kestä ikuisesti, ei myöskään autosi akku. Joissakin tapauksissa autosi akku voi kestää jopa viisi vuotta, mutta se riippuu asuinpaikastasi ja ajotavastasi. Äärimmäiset lämpötilat, usein toistuvat lyhyet matkat ja yleinen jokapäiväinen käyttö voivat lyhentää akun käyttöikää kahteen tai kolmeen vuoteen. Jos autosi akku tyhjenee nopeasti, voi olla aika vaihtaa se uuteen.