Auton ilmastointihuolto

Miksi auton ilmastointi ei toimi?

Auton ilmastointi vuotaa

Tämä on yksi yleisimmistä syistä siihen, että auton ilmastointilaitteet eivät toimi. Vuoto voi olla monessa eri paikassa; se voi johtua kumitiivisteiden ja -letkujen hajoamisesta ajan myötä, jolloin kylmäaine pääsee ulos. Sen lisäksi että ilmastointi ei puhalla kylmää ilmaa, vuoto voi päästää kosteutta auton jäähdytysjärjestelmään ja sekoittua kylmäaineeseen. Kun kosteus ja kylmäaine sekoittuvat keskenään, ne muodostavat vaarallisen happaman yhdistelmän, joka voi syövyttää ilmastointijärjestelmääsi ja aiheuttaa pysyviä vaurioita.

Kuten minkä tahansa vuodon kohdalla, tämäkin vuoto kannattaa korjata nopeasti, jotta se ei aiheuta isompia ongelmia.

Puhallin on rikki

Kun puhallin on rikki, ei ilma siirry matkustamoon. Syynä voi olla mm. sulakkeen palaminen tai oikosulku. Tämä on onneksi melko helppo ja nopea korjata.

Kompressorissa on vikaa

Ilmastointilaitteesi pitää ilman liikkeessä kompressorin avulla, mutta jos kompressori ei toimi kunnolla, kylmäaine ei pääse liikkumaan. Jos autosi ilmastointi pitää outoa ääntä, on syy todennäköisesti kompressorissa.

Lauhduttimessa on jotain vikaa

Lauhduttimella on tärkeä tehtävä; se ottaa kompressorissa olevan kostean ilman ja paineistaa, jäähdyttää sekä nesteyttää sen. Yksinkertaisemmin sanottuna se auttaa tekemään ilmasta viileää. Kun ilmastointilaitteesi ei jäähdytä, se voi olla merkki lauhduttimen viasta.

Muu sähkövika

Vikaantuneet kytkimet, palanut sulake tai löysä liitos voi aiheuttaa oikosulun, joka estää ilmastointia toimimasta. Tämä on yleensä helppo korjata.

Kuinka usein auton ilmastointi kannattaa huoltaa?

Ilmastoinnin huolto kannattaa tehdä vähintään kahden vuoden välein. Huoltamalla ilmastoinnin säännöllisesti, varmistut siitä että järjestelmä toimii oikein ja puhaltaa kylmää ilmaa kesähelteillä. Mikäli ilmastointilaitteesi puhaltaa lämmintä ilmaa tai haisee omituiselle, ota meihin yhteyttä.

Älä jätä autosi varoitusvaloja huomioimatta

Ketään ei ehkä yllätä, että tekniikan kehittyessä myös ajoneuvojen valmistus on kehittynyt kuljettajien, matkustajien ja kaikkien tiellä liikkuvien turvallisuuden parantamiseksi. Näin ollen on tärkeää, ettei autosi varoitusvaloja jätetä huomiotta, kun ne syttyvät konsoliin. 

Ajoneuvon varoitusvalojen huomiotta jättäminen voi tulla kalliiksi ja johtaa vakavampiin ongelmiin. Autojen ja muiden ajoneuvojen tietokoneet helpottavat kuljettajan elämää ja parantavat ajoneuvojen turvallisuutta. 

Nyrkkisääntönä; Jos valo on punainen vältä ajamista ja jos valo on keltainen, autolla voi todennäköisesti ajaa, mutta vika kannattaa selvittää.

Listaamme alle luettelon varoitusvaloista, joihin ajoneuvojen omistajien tulisi kiinnittää erityistä huomiota:

Turvatyynyvalo:

 Jos turvatyynyvalo syttyy, se tarkoittaa, että yhdessä tai useammassa turvatyynyssä on ongelma ja että törmäystilanteessa yksi tai useampi turvatyynyistä ei ehkä laukea. Kyseessä on usein sähköinen ongelma.

Öljyn merkkivalo:

Jos öljyn merkkivalo palaa, se voi tarkoittaa, että moottorin öljyn määrä on alhainen tai että öljypumppu ei toimi kunnolla. Molemmat ongelmat ovat mekaanisia, ja ne on tutkittava välittömästi.

Rengaspainevalo:

Tämä tarkoittaa, että rengaspaine on epätasapainossa. Se voi olla liian alhainen tai renkaissa voi olla liikaa painetta. Useimmiten ongelma korjaantuu tarkastamalla ilmanpaineet, joskus kuitenkin vika voi olla myös rengaspaineantureissa.

Punainen Lämpömittarin valo (lämpötilan valo): 

Tämä on vakava merkki ylikuumenemisesta, ja sinun on pysäytettävä auto välittömästi ja sammutettava moottori. Jos tämä valo syttyy, se tarkoittaa, että moottori on liian kuuma ja moottorin käynnissä pitäminen voi aiheuttaa korjaamattomia vaurioita.

Moottorin merkkivalo:

 Tämä valo voi tarkoittaa mitä tahansa, kuten löysää bensiinisäiliön korkkia tai jopa sähkövikaa, jota ei ole helppo havaita. On aina hyvä viedä auto korjaamolle, jos näet tämän valon.

Jarruvalo:

Mikäli tämä valo palaa siitä huolimatta, että seisontajarru on vapautettu, voi jarruissa olla elektroninen ongelma, mutta se voi myös olla merkki siitä, että auton tai ajoneuvon jarruneste on vähissä. Huollon tarve välitön.

Mikäli kojelaudassasi palaa varoitusvalo, etkä tiedä mitä se tarkoittaa, soita meille, niin neuvomme miten asian kanssa tulisi edetä.

Miksi auton akku tyhjenee?

Auton akun tyhjeneminen on ärsyttävä vaiva, mutta sen voi myös välttää. Jotta tyhjeneminen voitaisiin ehkäistä, on ensin tiedettävä, mistä se johtuu. Listasimme yleisimmät vaivat, jotka voivat johtaa autosi akun tyhjenemiseen.

Jätit valot päälle

Jos auton akkusi tyhjenee jatkuvasti, ensimmäiseksi on syytä tarkistaa valot. Monissa uudemmissa ajoneuvoissa on ajovalot, jotka on suunniteltu sammumaan tietyn ajan kuluttua. Jos autossasi ei ole tätä ominaisuutta, ajovalot saattavat jäädä päälle, kunnes joko sammutat ne tai kunnes auton akku on täysin tyhjä. Tarkista myös, että sisävalot on sammutettu ja kaikki ovet sekä hansikaslokero ovat täysin kiinni.

Löysät tai syöpyneet akun liitännät

Akkuusi liitetyt positiiviset ja negatiiviset navat voivat joskus ajan mittaan irrota. Nämä liittimet voivat myös syöpyä. Jos liittimet löystyvät tai ruostuvat, auton käynnistäminen voi olla vaikeaa, koska akku ei pysty välittämään virtaa kunnolla. Akku voi jopa sammua ajon aikana tai vahingoittaa ajoneuvon elektroniikkakomponentteja. Voit ehkäistä korroosioon liittyviä ongelmia puhdistamalla autosi akun napoja säännöllisesti.

Ulkona on erittäin kuuma tai kylmä

Jäätävä talvisää ja kuumat kesäpäivät voivat aiheuttaa ongelmia ajoneuvosi akulle. Uudemmat akut kestävät yleensä paremmin äärimmäisiä vuodenaikojen lämpötiloja, mutta jos akkusi on vanha, voimakas kylmyys tai kuumuus voi heikentää sen suorituskykyä tai jopa aiheuttaa sen täydellisen tyhjentymisen.

Akku ei lataudu ajon aikana

Jos autosi latausgeneraattori eli laturi ei toimi oikein, se ei pysty lataamaan akkuasi tehokkaasti, mikä voi vaikeuttaa auton käynnistämistä, vaikka olisit juuri tullut ajosta. Jos autosi ei siis enää käynnisty ajon jälkeen, on mahdollista, että vika on laturissa.

Pätkäajo

Moottorin käynnistäminen vie valtavasti virtaa akustasi, mutta kuten aiemmin mainittiin, latausgeneraattori lataa akkua moottorin käydessä. Jos kuitenkin ajat usein lyhyitä ajoja, laturilla ei ehkä ole tarpeeksi aikaa ladata akkua kunnolla pysähdysten välillä – varsinkin jos sinulla on vanhempi akku. Pitkällä aikavälillä usein toistuvat lyhyet matkat voivat lyhentää auton akun käyttöikää.

Vanha akku

Mikään ei kestä ikuisesti, ei myöskään autosi akku. Joissakin tapauksissa autosi akku voi kestää jopa viisi vuotta, mutta se riippuu asuinpaikastasi ja ajotavastasi. Äärimmäiset lämpötilat, usein toistuvat lyhyet matkat ja yleinen jokapäiväinen käyttö voivat lyhentää akun käyttöikää kahteen tai kolmeen vuoteen. Jos autosi akku tyhjenee nopeasti, voi olla aika vaihtaa se uuteen.

Auto vinkuu – Missä voi olla vika?

Autostasi tulevat oudot vinkuvat äänet ovat yleensä merkki siitä, että jokin on vialla.

Usein kyseessä on pieni ongelma, joka on helppo korjata, mutta se voi myös olla varhainen varoitusmerkki jostain vakavammasta.

Ei ole koskaan hyvä ajatus vain jättää sitä huomiotta ja toivoa, että se katoaa. Sen sijaan kannattaa ottaa yhteys autokorjaamoon vian selvittämiseksi.

Kiinnitä huomiota milloin ja missä ääni kuuluu

Kiinnitä huomiota siihen, milloin ja missä ääni kuuluu. Kuuluuko ääni esimerkiksi, kun käynnistät moottorin, kun auto on tyhjäkäynnillä, kun kiihdytät, kun käännyt tai kun ajat töyssyn yli?

Olipa vinkumisen syy mikä tahansa, kannattaa se korjata pian. Pienetkin ongelmat voivat muuttua vakavammiksi ja kalliiksi, jos ne johtavat rikkoutumiseen.

Tässä on luettelo yleisimmistä vinkumiseen liittyvistä ongelmista ja niiden ratkaisemisesta:

Kulunut jakohihna

Jos autosi vinkuu, kun painat kaasua, todennäköisin syyllinen on löysä tai kulunut jakohihna. Jakohihna on autosi elintärkeä osa, joka pyörittää nokka-akselia puolella kierrosnopeudella kampiakselin kierrosnopeudesta.

Jos jakohihnaa ei ole koskaan vaihdettu ja autosi on muutaman vuoden vanha, kannattaa se tarkistaa. Rikkinäinen jakohihna voi johtaa isoihin vaurioihin, joiden korjaaminen on kallista.

Ohjausjärjestelmä kaipaa huolenpitoa

Jos vinkumista esiintyy, kun käännyt, autosi ohjausjärjestelmässä on luultavasti jotain vikaa.

Ohjaustehostinneste saattaa olla vähissä, jolloin nopea täydennys lopettaa vinkumisen. Tarkista autosi ohjekirjasta, miten ohjaustehostinnesteen jäljellä oleva taso mitataan mittatikun avulla, ja jos se on vähissä, käy ostamassa lisää nestettä. Kyse voi olla myös esimerkiksi tukivarsien pallonivelestä.

Kuluneet jarrupalat

Jos vinkuva ääni kuuluu jarruja käyttäessäsi, on mahdollista, että jarrupalat ovat kuluneet. Lue tarkemmin miten tarkistat autosi jarrupalat.Vinkuminen voi johtua myös siitä, että jarrupalan ja jarrulevyn väliin on juuttunut roskia, kuten pieni kivi.

Laturin hihna

Jos autosi vinkuu etenkin käynnistäessä, voi vika olla laturin hihnassa. Laturin hihna voi olla löysällä tai hihnan kiristin on voinut kulua loppuun.

Ongelma renkaissa

Renkaiden vinkuminen voi viitata liian matalaan rengaspaineeseen tai renkaiden epätasaiseen kulumiseen. Muista tarkistaa renkaiden kunto säännöllisesti.

Auton jouset ja alusta

Mikäli narinaa ja vinkunaa kuuluu ajaessasi töyssyistä, voi ääni johtua monesta osasta ja sen paikantaminen voi olla vaikeaa. Syitä voivat olla mm. tukivarret, pallonivelet, koiranluut jne.

 

Oli äänien syynä mikä tahansa, me autamme sen paikantamisessa ja korjaamisessa.

Renkaiden kulutuspinnan tarkistaminen kotikonstein

Renkaiden kulutuspinnan tarkistaminen kotikonstein

On taas se aika vuodesta, kun renkaiden vaihto alkaa olla ajankohtaista. Ennen kuin vaihdat, tai vaihdatat renkaat ajokkisi alle, tarkista niiden kulutuspinta ja yleinen kunto. Tarkastelemme tässä artikkelissa keinoja, joilla voit kotikonstein selvittää renkaiden kulutuspinnan.Lain mukaan talvirenkaissa kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla vähintään 3,0mm, ja kesärenkaissa 1,6mm. Renkaiden suorituskyky, ja turvallisuus alkaa kärsimään jo kuitenkin paljon nopeammin, joten on hyvä harkita uusia renkaita jo hyvissä ajoin.

Kuinka tarkistat renkaat itse

Tähän on onneksi muutama helppo keino, ja suosittelemmekin tarkistamaan renkaiden pääurien syvyyden säännöllisesti, eikä vain renkaiden vaihdon yhteydessä.Tätä nykyä renkaissa on usein kulumisvaroittimet, jotka ilmaisevat joko numeroin tai muilla keinoin, paljonko kulutuspintaa on jäljellä.

Numerot: Esimerkiksi Nokian renkaat ilmaisevat numeroin, kuinka monta millimetriä kulutuspintaa on jäljellä. Uusissa renkaissa on tyypillisesti 8mm kulutuspintaa, ja jos yksikään numero ei ole näkyvissä, on kulutuspintaa tuo edellämainittu 8mm. Seuravaaksi voi tulla esiin numero 6 ja niin edelleen.

Palat: Monissa renkaissa, kulumisvaroittimina toimii “kulumispalat” urissa. Jos renkaiden pinta tulee näiden palojen tasolle, on aika vaihtaa uudet renkaat alle.

Kolikkotesti: Yksi nopea ja helppo keino tarkistaa renkaiden kulumispinta, on käyttää kahden euron kolikkoa apuna. Kahden euron kolikon hopeareunus on 4 millimetriä ja mikäli reunus katoaa näkyvistä kokonaan, kun kolikko sujautetaan renkaan uriin, on kulutuspintaa jäljellä vielä tarpeeksi.

Nastarenkaat

Mikäli sinulla on nastarenkaat, tarkista että nastoja ei ole irronnut liikaa, ja että nastojen määrä eri renkaissa on mahdollisimman yhtäläinen. Jos renkaista on irronnut paljon nastoja, tai jos renkaissa on suuri ero nastojen määrissä, heikentyy niiden pito valtavasti.Jos nastat ovat tallella, mutta heiluvat, on tässäkin tapauksessa renkaiden pito heikentynyt huomattavasti. Heiluva ja taipuva nasta ei pure jäähän, eikä pidä hyvin lumella tai sohjossa.

Tarjoamme rengashotellipalvelut ja renkaiden vaihdon edulliseen hintaan. Tuo renkaasi meille ja säästät aikaa, tilaa ja vaivaa. Tarkastamme renkaittesi kunnon ja säilytämme ne oikeaoppisesti seuraavaan kauteen. Ota yhteyttä!
 

Autosta vuotaa nestettä – väri voi kertoa syyn

Autosta vuotaa nestettä – värin perusteella voit arvioida mistä on kyse

Auto on monimutkainen koneisto, joka käyttää monia nesteitä toimiakseen oikein. Kun autosta vuotaa nestettä, väri ja rakenne voivat auttaa tunnistamaan mistä on kyse. Autokorjaamoon kannattaa olla herkästi yhteydessä, jotta pahemmilta vaurioilta vältytään.

Kullanruskea, musta tai ruskea

Jos autostasi tuleva vuoto on väriltään kullanruskea, musta tai ruskea, kyseessä on melko varmasti moottoriöljy. Moottoriöljy on yleensä väriltään kullanruskeaa, kun se on tuoretta. Se voi olla myös ruskeaa tai mustaa, jos moottoriöljyä ei ole vaihdettu pitkään aikaan. Moottoriöljy tuntuu limaiselta ja on vaikea pyyhkiä sormista pois. Tämä on yksi yleisimmistä autoissa esiintyvistä vuototyypeistä.

Kirkas, vaaleanruskea, keltainen, ruskea

Jarruneste on kirkasta, kun se on tuoretta. Ajan myötä väri saattaa muuttua keltaiseksi, vaaleanruskeaksi ja sitten ruskeaksi, koska jarruneste yleensä tummuu iän myötä. Tämä neste on hyvin liukasta, eikä jarrunestevuotoa kannata jättää huomioimatta.

Punertava tai punainen

Tämä viittaa ohjaustehostinnesteen vuotoon. Jos havaitset tällaista vuotoa, tarkista ohjaustehostimen nestetaso ja etsi vuotoja ohjaustehostimen säiliöstä.

Kirkkaanpunainen tai tummanpunainen / oranssi

Tämä voi johtua vaihteistoöljyn vuodosta. Tämä neste on yleensä punaisen sävyistä ja vaihtelee kirkkaasta tummaan. Vaihteistoöljy on liukasta.

Vihreä, keltainen tai vaaleanpunainen

Autoissa käytettävä moottorin jäähdytysneste voi olla väriltään vihreää, keltaista tai vaaleanpunaista. Jos haluat tarkistaa, onko tätä nestettä vuotanut, sinun on vilkaistava jäähdytysnestesäiliöön. Tämä neste on rakeenteeltaan useimmiten limaista ja tuoksuu makealta.

Sininen

Tuulilasinpesuneste on useimmiten sinistä. Vuoto voi johtua putkien hajoamisesta säiliöstä käytön vuoksi huomattavan pitkän ajan kuluessa.

Kirkas neste

Etenkin kesällä voi muodostua paljon kondensoitunutta vettä auton ilmastointilaitteesta. Jos neste on kirkasta ja hajutonta, se on hyvin todennäköisesti vain tavallista vettä, eikä ole syytä huoleen.

 

Joissain tapauksissa vuoto tulee korjata välittömästi isomman vahingon välttämiseksi. Älä siis epäröi soittaa meille, mikäli havaitset autostasi vuotavan jotain. Me neuvomme mielellämme ja tarvittaessa korjaamme autosi.

Miten tarkistat autosi jarrupalat?

Jarrupalojen oikeaoppinen ja säännöllinen huoltaminen on erityisen tärkeää, ei ainoastaan auton kunnossapidon takia, vaan ennenkaikkea sinun ja muiden turvallisuuden takia. Yksinkertaisestettuna, autosi jarrut saavat ajoneuvosi hiljentämään vauhtia ja pysähtymään.

Varmistuaksesi jarrupalojesi kunnosta, ota tästä artikkelista muutama vinkki ylös.

Kuinka usein jarrupalat kannattaa tarkistaa?

Jarrupalojen tarkistamiselle ei ole mitään tarkkaa aikataulutusta. Tästä syystä jarrupalat on hyvä tarkistaa säännöllisesti huomataksesi kulumat.

Ajotapa ja ajoympäristö vaikuttavat suuresti jarrupalojen kulumiseen. Taajamassa, etenkin isoissa kaupungeissa, kuluma voi olla suurempaa, sillä jarrutuksia ja pysähdyksiä tulee huomattavan paljon enemmän, kuin taajaman ulkopuolella.

Jotta muistaisit tarkistaa jarrupalat säännöllisesti, hyvänä nyrkkisääntönä pidetään jarrupalojen tarkastamista kausirenkaiden vaihdon yhteydessä, eli kahdesti vuodessa.

Miten jarrupalat tarkistetaan?

Jarrupalat on suunniteltu antamaan selkeitä merkkejä, kun ne ovat vaihtoa vailla.

Tässä muutama merkki, jotka voit huomata ajaessasi autoa:

  • Kuuntele jarrujasi. Jarrupalat on suunniteltu päästämään ääntä aikaisena merkkinä siitä, että ne tarvitsee vaihtaa. Tämä ääni kuulostaa yleensä siltä, kuin metalli raapisi renkaita kun auto on liikkeellä. Tämä ääni vahvistuu, mitä enemmän jarruja käyttää. Jos siis kuulet vastaavan äänen, on hyvä tarkistuttaa ja tarvittaessa vaihtaa jarrupalat.
  • Seuraa jarrupolkimen ja ratin tuntumaa. Kun jarrupalat ovat kuluneet, voit usein tuntea tärinää jarrupolkimella, kun jarrutat. Tärisevä ratti jarruttaessa voi myös olla merkki jarrupalojen huonosta kunnosta.
  • Merkkivalo. Jos jarrujen merkkivalo syttyy mittaristossasi, jarrunesteesi voi olla vähissä. Tarkistuta jarrusi mahdollisimman pian.

Jos sinulla on pieninkin huoli jarrujesi toimintakunnosta, ota välittömästi yhteys ammattilaiseen.

Kannattaa myös silmämääräisesti tarkkailla jarrupalojasi, katsoaksesi onko niissä selkeitä merkkejä kulumisesta.

  • Katso renkaita. Jarrupölyn kertyminen renkaisiin/vanteisiin on normaali merkki kulumisesta. Jos kuitenkin huomaat jarrupölyn lisääntyvän huomattavasti normaalista, on hyvä tarkistuttaa jarrut.
  • Tarkkaile jarrupaloja. Monissa autoissa, jarrupalat on selkeästi nähtävissä vanteiden välistä. Määrittele jarrupalan paksuus. Jos jarrupalat vaikuttavat hyvin ohuilta, on hyvin mahdollista, että ne tarvitsee vaihtaa. Joissain jarrupaloissa, on keskellä ns ”rako”, joka toimii merkkinä kulumisesta. Jos tämä rako on miltei kadonnut, vaihdata jarrupalasi.

Milloin jarrupalat tulisi vaihtaa?

  • Jos tunnet tärinää tai sykkimistä jarrupolkimella.
  • Jos jarrutusmatkasi ovat pidentyneet.
  • Jarruttaessa, poljin menee normaalia ”alemmas”.
  • Ajoneuvo vetää yhteen suuntaan jarruttaessa.

Jos et ole itse kykeneväinen tarkistamaan ja mahdollisesti vaihtamaan jarrupalojasi, käytä autosi huoltamolla ja anna ammattilaisen tehdä työ.

Kuluneiden jarrupalojen vaihtaminen tekee autostasi huomattavan paljon turvallisemman ja mahdollisesti estää vakavan onnettomuuden.

Meiltä hoituu jarrupalojen vaihto nopeasti ja ammattitaidolla. Ota yhteyttä ja varaa aika.