Auton huolto-ohjelmat ja niiden kustannukset

31 tammikuun, 2022
Posted in Autonhoito
31 tammikuun, 2022 hafix

Auton huolto-ohjelmat ja niiden kustannukset

AUTON HUOLTO  

Mitä se tarkoittaa? Mitä auton huolto maksaa? Mitä auton huolto pitää sisällään ja kauanko se  kestää? 

Auton säännöllinen huolto on yksi valitettavan usein ylenkatsottu toimenpide yllättävän monella autoilijalla. Usein auto tuodaankin “huoltoon” liian myöhään ja tällöin kyse ei enää monesti olekaan huollosta, vaan nyt puhutaan jo korjauksista. Kun auto huolletaan säännöllisesti, asianmukaisesti ja  ammattilaisten suorittamana, autosi elinikä pitenee, ajaminen on turvallista ja säästyt yllättäviltä  korjauskustannuksilta. 

Milloin auto pitää huoltaa?  

Kuten jo mainittu, auton huolto on ennaltaehkäisevä toimenpide ja tehtävä ennen vikojen ilmestymistä. Jos autossasi ilmenee korjattavaa, on usein jokin huoltotoimenpide laiminlyöty. 

Autossasi saattaa olla huoltoväli-ilmaisin. Se ilmoittaa käyttäjälleen milloin auto tulisi huoltaa. Tähän ei kuitenkaan sokeasti kannata luottaa, sillä huollon tarve riippuu monesta tekijästä. Huoltoväli ilmaisimen ilmoittamaa lukemaa voidaankin pitää ehdottomana maksimina. 

Auto onkin hyvä vähintään kerran vuoteen käyttää edes kevyessä vuosihuollossa. Muista: Auton korjaaminen on huomattavan paljon kalliimpaa, kuin sen huoltaminen. 

Yleisimmät auton huolto-ohjelmat  

Auton määräaikaishuolto  

Auton määräaikaishuolto on merkki- ja mallikohtainen huolto-ohjelma, jota seuraamalla varmistut  siitä, että auto huolletaan aikataulussa sekä valmistajan määritelmien ohjeiden mukaisesti. Määräaikaishuolto-ohjelmaa tulee seurata tarkoin, vähintäänkin auton takuuajan, sillä  laiminlyömällä huolto-ohjelman, autosi ei välttämättä ole enää takuunalainen.  

Toisin kuin usein luullaan, määräaikaishuolto ei ole sidoksissa vain merkkiliikkeeseen, mekin  huollamme kaikki merkit ja mallit huolto-ohjelmien mukaisesti! 

Vuosihuolto  

Vuosihuolto on kevyempi, mutta etenkin Suomen olosuhteissa erityisen suositeltu  toimenpide, vaikka autosi ei huutaisikaan määräaikaishuoltoa. Auton vuosihuolto on huoltamoiden itse määrittelemä ohjelma, mutta hyvin usein pitää sisällään öljynvaihdon lisäksi kaikki tärkeimmät tarkistukset ja pienet huoltotoimenpiteet. Auton vuosihuolto suoritetaan nimensä mukaisesti vuosittain. Se ei kuitenkaan korvaa takuunalaisen auton määräaikaishuoltoa. Usein takuuajan ohittaneet autot siirtyvätkin vuosihuollon “piiriin”, sillä vuosihuolto on edullisempi ja kevyempi  toimenpide. 

Öljynvaihto  

Auton öljynvaihto sisältyy jokaiseen vuosi- ja määräaikaishuoltoon mutta voidaan myös suorittaa omana huoltonaan. Suositeltu öljynvaihtoväli Suomessa on noin 10-20tkm välein. Dieselkäyttöisen  auton polttoainesuodatin tulee lisäksi myös vaihtaa vuosittain. Lue myös kirjoittamamme artikkeli öljynvaihdosta ja sen hyödyistä.

Ilmastointihuolto  

Auton ilmastointi tulee huoltaa noin 3-4 vuoden välein. Auton ilmastointihuolto ei kuulu vuosihuollon tai määräaikaishuollon ohjelmiin vaan on erikseen ostettava lisäpalvelu. 

Kuinka kauan auton huolto kestää? 

Kesto on huolto-ohjelmasta riippuen kymmenistä minuuteista muutamaan tuntiin. Kun puhutaan kymmenistä minuuteista, on usein kyseessä vain öljynvaihto, kun taas pidemmissä huolloissa puhutaankin sitten määräaikaishuolloista.  

Mitä huolto maksaa?

Huollon hinta määräytyy tehdyn työn mukaan, kuten olet jo huomannut, on monia erilaisia huolto-ohjelmia, jotka kaikki pitävät sisällään eri toimenpiteet. 

Öljynvaihdon hinta

Öljynvaihdon hinta on yleensä noin 50€ – 150€. Hintaan vaikuttaa aina mitä öljyä on käytetty, paljonko sitä on käytetty, sekä suodattimen hinta ja vaihtotyö. 

Auton vuosihuolto hinta  

Auton vuosihuollon hinta on alkaen 100€. Tarkistuksen yhteydessä löydetyt mahdolliset korjauskohteet luonnollisesti nostavat hintaa, mikäli asiakas toivoo korjaukset tehtäviksi.

Määräaikaishuolto hinta  

Määräaikaishuollon hinnat vaihtelevat todella paljon. Hinnat lähtevät muutamasta sadasta eurosta, aina useisiin tuhansiin, toki tällöin kyseessä jo eksoottisemmat autot. Määräaikasihuollon hintaan vaikuttaa aina huollon laajuus. 

Toivottavasti tämä artikkeli avasi hieman tarkemmin auton huoltoon liittyviä lainalaisuuksia. Mikäli  sinulla herää mitään kysyttävää autoosi liittyen, voit aina kääntyä meidän puoleemme. 

HA-FIX huoltaa kaikki automerkit Helsingissä.