Miten tarkistat autosi jarrupalat?

23 helmikuun, 2022
23 helmikuun, 2022 hafix

Miten tarkistat autosi jarrupalat?

Jarrupalojen oikeaoppinen ja säännöllinen huoltaminen on erityisen tärkeää, ei ainoastaan auton kunnossapidon takia, vaan ennenkaikkea sinun ja muiden turvallisuuden takia. Yksinkertaisestettuna, autosi jarrut saavat ajoneuvosi hiljentämään vauhtia ja pysähtymään.

Varmistuaksesi jarrupalojesi kunnosta, ota tästä artikkelista muutama vinkki ylös.

Kuinka usein jarrupalat kannattaa tarkistaa?

Jarrupalojen tarkistamiselle ei ole mitään tarkkaa aikataulutusta. Tästä syystä jarrupalat on hyvä tarkistaa säännöllisesti huomataksesi kulumat.

Ajotapa ja ajoympäristö vaikuttavat suuresti jarrupalojen kulumiseen. Taajamassa, etenkin isoissa kaupungeissa, kuluma voi olla suurempaa, sillä jarrutuksia ja pysähdyksiä tulee huomattavan paljon enemmän, kuin taajaman ulkopuolella.

Jotta muistaisit tarkistaa jarrupalat säännöllisesti, hyvänä nyrkkisääntönä pidetään jarrupalojen tarkastamista kausirenkaiden vaihdon yhteydessä, eli kahdesti vuodessa.

Miten jarrupalat tarkistetaan?

Jarrupalat on suunniteltu antamaan selkeitä merkkejä, kun ne ovat vaihtoa vailla.

Tässä muutama merkki, jotka voit huomata ajaessasi autoa:

  • Kuuntele jarrujasi. Jarrupalat on suunniteltu päästämään ääntä aikaisena merkkinä siitä, että ne tarvitsee vaihtaa. Tämä ääni kuulostaa yleensä siltä, kuin metalli raapisi renkaita kun auto on liikkeellä. Tämä ääni vahvistuu, mitä enemmän jarruja käyttää. Jos siis kuulet vastaavan äänen, on hyvä tarkistuttaa ja tarvittaessa vaihtaa jarrupalat.
  • Seuraa jarrupolkimen ja ratin tuntumaa. Kun jarrupalat ovat kuluneet, voit usein tuntea tärinää jarrupolkimella, kun jarrutat. Tärisevä ratti jarruttaessa voi myös olla merkki jarrupalojen huonosta kunnosta.
  • Merkkivalo. Jos jarrujen merkkivalo syttyy mittaristossasi, jarrunesteesi voi olla vähissä. Tarkistuta jarrusi mahdollisimman pian.

Jos sinulla on pieninkin huoli jarrujesi toimintakunnosta, ota välittömästi yhteys ammattilaiseen.

Kannattaa myös silmämääräisesti tarkkailla jarrupalojasi, katsoaksesi onko niissä selkeitä merkkejä kulumisesta.

  • Katso renkaita. Jarrupölyn kertyminen renkaisiin/vanteisiin on normaali merkki kulumisesta. Jos kuitenkin huomaat jarrupölyn lisääntyvän huomattavasti normaalista, on hyvä tarkistuttaa jarrut.
  • Tarkkaile jarrupaloja. Monissa autoissa, jarrupalat on selkeästi nähtävissä vanteiden välistä. Määrittele jarrupalan paksuus. Jos jarrupalat vaikuttavat hyvin ohuilta, on hyvin mahdollista, että ne tarvitsee vaihtaa. Joissain jarrupaloissa, on keskellä ns ”rako”, joka toimii merkkinä kulumisesta. Jos tämä rako on miltei kadonnut, vaihdata jarrupalasi.

Milloin jarrupalat tulisi vaihtaa?

  • Jos tunnet tärinää tai sykkimistä jarrupolkimella.
  • Jos jarrutusmatkasi ovat pidentyneet.
  • Jarruttaessa, poljin menee normaalia ”alemmas”.
  • Ajoneuvo vetää yhteen suuntaan jarruttaessa.

Jos et ole itse kykeneväinen tarkistamaan ja mahdollisesti vaihtamaan jarrupalojasi, käytä autosi huoltamolla ja anna ammattilaisen tehdä työ.

Kuluneiden jarrupalojen vaihtaminen tekee autostasi huomattavan paljon turvallisemman ja mahdollisesti estää vakavan onnettomuuden.

Meiltä hoituu jarrupalojen vaihto nopeasti ja ammattitaidolla. Ota yhteyttä ja varaa aika.