Moottoriöljyn tarkistaminen – Miten ja miksi?

8 helmikuun, 2022
Posted in Autonhoito
8 helmikuun, 2022 hafix

Moottoriöljyn tarkistaminen – Miten ja miksi?

Moottoriöljyn tarkistaminen säännöllisesti on yksi tärkeimmistä (ja helpoimmista) huoltotöistä, jonka voit tehdä.

Pitämällä hyvää huolta autostasi, pidennät sen elinikää ja säästyt turhilta käynneiltä korjaamolla.

Miksi sinun tulee tarkistaa ja vaihtaa öljyt?

Autosi moottori on monimutkainen kapistus, ja siellä on paljon liikkuvia osia (polttomoottoriautot). Moottoriöljy rasvaa liikkuvia osia, ja pitää huolen siitä että ne liikkuvat sulavasti. Ajanmyötä, osa öljystä palaa pois ja jättää jälkeensä paksua mönjää. Tämän takia öljy ei enää rasvaa osia riittävän hyvin, joka taas voi aiheuttaa kulumista moottorissa.

Kirjoitimme aikaisemmin öljynvaihdosta ja sen hyödyistä, joten kannattaa lukea se myös läpi.

Öljyt tarkastamalla saat selville tarvitseeko öljyt vaihtaa ja onko sitä riittävästi.

  • Moottoriöljy viilentää, rasvaa ja putsaa liikkuvia osia. Ilman öljyä, moottori lakkaisi toimimasta.
  • Öljy voi likaantua ja palaa vähentäen moottorin toimivuutta ja elinikää.
  • Säännölliset öljynvaihdot estävät pitkäaikaista vahinkoa tapahtumasta moottorille, säästäen lompakkoasi pitkässä juoksussa.

Miten moottoriöljy tarkistetaan?

Moottoriöljyn tarkistaminen on suotavaa tehdä säännöllisesti. Hyvänä vinkkinä voi pitää öljyjen tarkistamista joka toisella tankkauksella. Jos tämä on sinulle uusi prosessi, aloita lukemalla ajoneuvosi ohjekirjasta valmistajan ohjeet.

Kun autosi on parkkeerattu tasaiselle maalle ja moottori sammutettuna, voit aloittaa öljyn tarkastamisen.

  • Avaa konepelti. Etsi öljytikku ja poista se.
  • Pyyhi öljytikku ja laita se takaisin paikoilleen. Putsaa ensin tikku puhtaalla liinalla tai paperilla, laita se takaisin ja vedä sen jälkeen vielä kertaalleen tikku ulos.
  • Tarkista öljyn määrä. Öljytikussa on merkinnät, josta voit määritellä onko moottorissasi tarpeeksi öljyä. Usein näissä lukee ”Min” ja ”Max”. Lisää öljyä tarpeen mukaan, pyyhi tikku, sijoita takaisin ja vedä ulos tarkistaaksesi uudelleen.
  • Tarkista öljyn väri. Etsi ruskeaa tai mustaa väriä. Jos öljy on haaleaa, tai maitoista, tai siinä on näkyviä metallihippusia, vie autosi mekaanikolle tarkastettavaksi.

Millasta öljyä minun tulee käyttää?

Juuri sinun autoosi sopivan öljyn löytääksesi, ensin on hyvä katsoa oman autosi ohjekirjaa. Nykypäivänä onneksi myös netti on pullollaan sivuja, jonne oman rekisterinumeron syöttämällä, saat listan autoosi sopivista öljyistä.

Jos vieläkään ole varma, mitä öljyä sinun tulee ostaa, pyydä apua esimerkiksi liikkeen työntekijältä tai mekaaanikoltasi.

Miten usein öljyt tulee vaihtaa?

Tähän kysymykseen on jälleen ajoneuvokohtaiset suositukset. Tarkista ohjekirjasta juuri oman ajoneuvosi suositukset, ja toimi sen mukaisesti. Tämä toimenpide suoritetaan autosi määräaikaishuollossa, joten jos huollatat autosi huolto-ohjelman mukaisesti, ei sinulla ole hätää.

Ota meihin yhteyttä, niin autamme sinua auton huoltoon ja korjaukseen liittyvissä kysymyksissä.