Auto vinkuu – Missä voi olla vika?

19 huhtikuun, 2022
Posted in Autonhoito
19 huhtikuun, 2022 hafix

Auto vinkuu – Missä voi olla vika?

Autostasi tulevat oudot vinkuvat äänet ovat yleensä merkki siitä, että jokin on vialla.

Usein kyseessä on pieni ongelma, joka on helppo korjata, mutta se voi myös olla varhainen varoitusmerkki jostain vakavammasta.

Ei ole koskaan hyvä ajatus vain jättää sitä huomiotta ja toivoa, että se katoaa. Sen sijaan kannattaa ottaa yhteys autokorjaamoon vian selvittämiseksi.

Kiinnitä huomiota milloin ja missä ääni kuuluu

Kiinnitä huomiota siihen, milloin ja missä ääni kuuluu. Kuuluuko ääni esimerkiksi, kun käynnistät moottorin, kun auto on tyhjäkäynnillä, kun kiihdytät, kun käännyt tai kun ajat töyssyn yli?

Olipa vinkumisen syy mikä tahansa, kannattaa se korjata pian. Pienetkin ongelmat voivat muuttua vakavammiksi ja kalliiksi, jos ne johtavat rikkoutumiseen.

Tässä on luettelo yleisimmistä vinkumiseen liittyvistä ongelmista ja niiden ratkaisemisesta:

Kulunut jakohihna

Jos autosi vinkuu, kun painat kaasua, todennäköisin syyllinen on löysä tai kulunut jakohihna. Jakohihna on autosi elintärkeä osa, joka pyörittää nokka-akselia puolella kierrosnopeudella kampiakselin kierrosnopeudesta.

Jos jakohihnaa ei ole koskaan vaihdettu ja autosi on muutaman vuoden vanha, kannattaa se tarkistaa. Rikkinäinen jakohihna voi johtaa isoihin vaurioihin, joiden korjaaminen on kallista.

Ohjausjärjestelmä kaipaa huolenpitoa

Jos vinkumista esiintyy, kun käännyt, autosi ohjausjärjestelmässä on luultavasti jotain vikaa.

Ohjaustehostinneste saattaa olla vähissä, jolloin nopea täydennys lopettaa vinkumisen. Tarkista autosi ohjekirjasta, miten ohjaustehostinnesteen jäljellä oleva taso mitataan mittatikun avulla, ja jos se on vähissä, käy ostamassa lisää nestettä. Kyse voi olla myös esimerkiksi tukivarsien pallonivelestä.

Kuluneet jarrupalat

Jos vinkuva ääni kuuluu jarruja käyttäessäsi, on mahdollista, että jarrupalat ovat kuluneet. Lue tarkemmin miten tarkistat autosi jarrupalat.Vinkuminen voi johtua myös siitä, että jarrupalan ja jarrulevyn väliin on juuttunut roskia, kuten pieni kivi.

Laturin hihna

Jos autosi vinkuu etenkin käynnistäessä, voi vika olla laturin hihnassa. Laturin hihna voi olla löysällä tai hihnan kiristin on voinut kulua loppuun.

Ongelma renkaissa

Renkaiden vinkuminen voi viitata liian matalaan rengaspaineeseen tai renkaiden epätasaiseen kulumiseen. Muista tarkistaa renkaiden kunto säännöllisesti.

Auton jouset ja alusta

Mikäli narinaa ja vinkunaa kuuluu ajaessasi töyssyistä, voi ääni johtua monesta osasta ja sen paikantaminen voi olla vaikeaa. Syitä voivat olla mm. tukivarret, pallonivelet, koiranluut jne.

 

Oli äänien syynä mikä tahansa, me autamme sen paikantamisessa ja korjaamisessa.