10 tapaa pidentää autosi elinikää

5 heinäkuun, 2022
Posted in Autonhoito
5 heinäkuun, 2022 hafix

10 tapaa pidentää autosi elinikää

Kuljettajat, jotka hoitavat ajoneuvoaan asianmukaisesti säännöllisellä huollolla ja kunnossapidolla
sekä oikealla ajotavalla, saavat ostamastaan autosta paljon enemmän kilometrejä irti, kuin keskiverto
auton omistaja.

Kerromme tärkeimmät vinkit, joiden avulla autosi kestää pitkään, ja näytämme, miten voit säästää
tuhansia euroja vuosien varrella.

1. Älä jätä omistajan käsikirjaa huomiotta

Jokaisen ostetun auton hansikaslokeron sisällä on omistajan käsikirja. Pidä sitä raamattunasi autostasi huolehtimista varten. Jos jätät sen huomiotta, saatat joutua auton korjauskierteeseen. Omistajan käsikirja sisältää autosi huoltoaikataulun, jossa kerrotaan esimerkiksi, milloin on syytä suunnitella tärkeimmät huollot, kuten öljyn ja suodattimenvaihdot ja hihnojen vaihdot. Näiden suositeltujen huoltoaikataulujen noudattaminen auttaa sinua välttämään kalliit rikkoutumiset, jotka haukkaavat tililtäsi ison siivun. Lue mitä auton huolto-ohjelmaan sisältyy.

2. Älä lipsu öljynvaihdosta

Öljy on auton elinehto. Se pumppaa moottorin läpi ja pitää sen voideltuna ja jäähdytettynä. Säännöllinen öljynvaihto kuuluu huollon perusasioihin, ja omistajan käsikirjassa yleensä kerrotaan, milloin öljynvaihto on aika suorittaa. Jos jätät tämän tekemättä, voit aiheuttaa moottorillesi vakavia vaurioita. Olemme kirjoittaneet ohjeet miten, ja milloin öljynvaihto tulee tehdä. Lue myös miten tarkistat moottoriöljyt.

3. Muut nesteet

Öljy ei ole ainoa elintärkeä neste autossa, josta sinun on pidettävä huolta. On jarrunestettä, vaihteistoöljyä, ohjaustehostinnestettä, jäähdytysnestettä ja lasinpesunestettä muutamia mainitakseni. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että useimmissa ajoneuvoissa on nykyään merkkivalot, jotka varoittavat, kun nämä on hoidettava. Silti on hyvä tarkistaa ne (ja omistajan käsikirja) säännöllisesti, jotta vältytään odottamattomilta ongelmilta.

4. Suojaa autosi säältä

Suomessa on neljän vuodenajan ilmasto, mikä tarkoittaa sitä, että autot joutuvat koville. Jos autosi on lumen peitossa, sateessa tai alttiina roskille säännöllisesti, maalipinta kärsii ja ajoneuvosi menettää arvoaan. Pysäköi auto aina autotalliin, jos mahdollista, tai ainakin peitä se suojaamaan sitä ankarammilta olosuhteilta. Maalipinnasta voi pitää erityistä huolta käsittelemällä auton keraamisella pinnoitteella.


5. Renkaiden ilmanpaineet

Alla on neljä painavaa syytä valvoa ja ylläpitää oikeita rengaspaineita.

1. Se pidentää renkaidesi käyttöikää ja säästää rahaa.
2. Se parantaa turvallisuutta antamalla sinulle paremman pidon ja käsiteltävyyden
suuremmissa nopeuksissa.
3. Se auttaa välttämään renkaiden rikkoutumista ja niistä aiheutuvia ylimääräisiä kustannuksia.
4. Alhaiset rengaspaineet johtavat suurempaan polttoaineen kulutukseen, koska moottorin on
työskenneltävä erityisen paljon. Huonosti täytetyt renkaat voivat lisätä
polttoainekustannuksiasi!
Muista myös tarkistaa renkaiden kulutuspinta säännöllisesti.


6. Auton puhtaanapito

Vaikka onkin houkuttelevaa heittää roskat takapenkille, jotta niitä ei enää koskaan näkyisi, hajut voivat pinttyä verhoiluun. Jos autosi haisee kuin pikaruokaravintola, se laskee ajoneuvosi arvoa huomattavasti. Ja tämä koskee erityisesti ulkoista siisteyttä. Älä unohda pestä autoasi säännöllisesti, etenkään talvella, kun tiet ovat peittyneet maalia vahingoittavaan ja ruostetta aiheuttavaan tiesuolaan. Hyväkuntoinen ja puhdas auto parantaa jälleenmyyntiarvoa huomattavasti.


7. Suodattimet

Ilmansuodattimet ovat kuin autosi keuhkot. Kun ajoneuvosi hengittää likaa ja pölyä tien päällä, ilmansuodattimet keräävät nämä roskat ja pitävät huolen siitä, että likaa ei pääse vääriin paikkoihin ja moottori käy sujuvasti. On myös öljy ja polttoainesuodattimia, jotka pidättävät eitoivotut partikkelit kaukana. Ilmansuodattimet lisäävät polttoainetehokkuutta, vähentävät päästöjä ja pidentävät lopulta moottorin käyttöikää. Hyvää on se, että ne ovat suhteellisen edullisia vaihtaa. Tarkista omistajan käsikirjasta, milloin suodattimet on aika vaihtaa.


8. Maksa hieman enemmän laadusta

Halpoihin autonosiin tai tuotteisiin sijoittaminen voi aiheuttaa autollesi vakavia vaurioita ja johtaa kalliisiin korjauksiin. Alkaen moottori- ja vaihteistoöljystä aina siihen, miten peset autosi ulkopinnan, teet enemmän vahinkoa kuin hyötyä huonolaatuisilla tuotteilla.

9. Ajotyyli

Ajotyylillä on suuri vaikutus siihen, kuinka kauan autosi kestää. Taloudellinen ajaminen vähentää ajoneuvon kulumista, säästää polttoainetta, lisää autosi käyttöikää ja ennen kaikkea pitää sinut turvassa.


10. Huolla ajoissa

Auton huollon tai korjauksen lykkääminen voi johtaa vakaviin toimintahäiriöihin, puhumattakaan uskomattoman korkeasta huoltolaskusta. Tarkkaile ajoneuvosi kuntoa ja seuraa varoitusvaloja. Kyse ei ole ainoastaan mahdollisesti tuhansien eurojen säästöistä, vaan myös yleisestä liikenneturvallisuudesta.